Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości odżywcze mogą się zmieniać. Na pewno jednak świetnie się [...]
[...] ryzykiem tendinopatii powiązano: warianty w dwóch genach kodujących kolagen (COL1A1 i COL5A1) gen zaangażowany w naprawę rany tkanki łącznej (MMP3) gen kodujący TNC, białko macierzy zewnątrzkomórkowej Obecność kilku alleli jednocześnie, wydaje się dodatkowo zwiększać ryzyko kontuzji. Podobnie, jak w przypadku większości badań dotyczących [...]
[...] równoległy wzrost białka p62 (jeden z podstawowych markerów autofagii) oraz PINK1 (mitochondrialnej kinazy serynowo-treoninowej) z jednoczesnym spadkiem zawartości BNIP3 (białko z rodziny Bcl2; BCL2/adenovirus E1B 19kDa interacting protein 3). Co znaczą powyższe zapisy? Gdy jednocześnie podawano alkohol i węglowodany zmniejszona została [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych odżywek białkowych nasza dieta oczywiście powinna bazować na produktach zwierzęcych, które będą źródłem pełnowartościowego białka. Pokarmy te będą zawierały dużą ilość aminokwasów [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] diety, dodając do każdego posiłku trochę oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek, orzechów, migdałów lub w okresie okołotreningowym stosując np. odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk). Bez odpowiedniej podaży energii nieskuteczne okazują się nawet środki farmakologiczne, one tylko doraźnie zwiększają siłę i/lub masę, ale wcale nie [...]
[...] Evan Centopani twierdzi, iż tłuszcze są o wiele ważniejsze niż węglowodany. Centopani powiedział, że jeśli miałby ustawić makroskładniki względem ich ważności w diecie, to białko zajęłoby pierwsze miejsce, ale zaraz na następnym znalazłyby się tłuszcze: „Są one bez wątpienia o wiele ważniejsze niż węglowodany!”. To samo twierdzi Bostin Loyd [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] nazywa się ją lipazą wrażliwą na hormon). Przed treningiem nastawionym na „spalanie” tłuszczów rozważyłbym sens podawania posiłków bogatych w węglowodany i/lub białko. Ponadto w licznych innych badaniach np. Frid i wsp. udowodniono, iż zjedzenie wysokowęglowodanowego posiłku razem z białkiem serwatkowym powoduje u diabetyków o [...]
[...] się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem tkanki tłuszczowej). Z pewnością dla aktywnego fizycznie człowieka nie nadaje się serwatka białkowa. Znacznie lepszą propozycją są białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH). Referencje: „Lactose intolerance” Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(Suppl 1):S9-S13 [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] olej kokosowy, olej rzepakowy, napój sojowy, sok z cytryny, kurkumę, sól, tłuszcz 79,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g, węglowodany 0,1 g, w tym cukry 0 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g. Wegański produkt ratuje zawartość oleju rzepakowego, który jest mieszaniną tłuszczów jednonienasyconych (~55 g w 100 g), wielonienasyconych omega-6 [...]
[...] z ujemnym bilansem energetycznym (jesz mniej, niż powinieneś). Obserwuj zmiany w lustrze oraz spadek masy ciała. Proces może przyspieszyć kofeina (3-5 mg na kg masy ciała), białko serwatkowe np. koncentrat białka serwatkowego (np. 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, bardziej do białka jajek. Będzie zatem białkiem, bardziej uniwersalnym i jako takie sprawdzi się również [...]
[...] białka serwatkowego lub preparat typu bulk (50% węglowodanów, 50% białka serwatkowego). Uwaga, jeśli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, po treningu zostawiłbym tylko białko. Jeśli dla kogoś celem jest zwiększenie mocy, siły i masy mięśniowej to można postawić na uniwersalne połączenie węglowodanów i WPC (koncentratu białka serwatkowego). [...]